Vrăcel sau Cosmandin

Noiembrie, Brumar


Lunii noiembrie i se spune „Brumar”, „Promorar” sau „Vinar”. Este vremea în care fierbe mustul şi se transformă în vin, licoare folosită odinioară în beţiile rituale închinate zeului trac Dionysos, iar acum este consumată în mod tradiţional la marile praguri şi sărbători de peste an. Oamenii îngrijesc pomii pentru a da rod în anul ce vine, curăţă gardurile şi curţile, se pregătesc pentru iarnă. Este o lună ce stă sub semnul şezătorilor, al postului, al sărbătorilor precreştine, „Filipii de Toamnă”, „Ziua Lupului”, „Ziua Strigoilor”, a sărbătorilor creştine, precum „Cosmandinul”, „Sfinţii Arhangheli”, „Ovidenia”, „Sântandrei”

Întâia zi a lunii este cunoscută sub denumirea de „Vrăcel” sau „Cosmandin” şi este consacrată leacurilor băbeşti şi ritualurilor de medicină populară. Denumirea este de fapt o contopire a numelor Sfinţilor Cosma şi Damian, „doctori fără arginţi”, despre care se povesteşte că umblau prin lume şi îi tămăduiau pe bolnavi, fără a le lua acestora vreo plată. De aceea, sunt adesea pomeniţi în descântece şi invocaţi când se prepară leacuri din plantele tămăduitoare culese peste vară.

Acest articol a fost publicat în Legende calendaristice, Traditii și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.